Какво трябва да знаеш за бръсненето на краката

Разбери как да имаш най-гладката кожа в света!

 
 

Бръсненето на краката става популярно в периода на Втората световна война, когато запасите от найлонови чорапи намаляват, и жените са принудени да ходят боси.

Този вид обезкосмяване става все по-предпочитано през годините с еволюирането на модата и скъсяването на роклите и полите. В днешни дни имаме много опции – от кола-маска до лазерна епилация, но бръсненето си остава най-евтиният и често използван метод.

Има няколко съвета, които ще ти помогнат да се бръснеш правилно – така, че да не получаваш раздразнения по кожата и да не се порязваш:

Намери правилната самобръсначка

Вариантите са много: самобръсначки с ленти с лубрикант, с подвижни глави, с повече от едно ножчета.

Експериментирай, докато не намериш правилния за теб вариант. Не забравяй за сменяш главата на самобръсначката или ножчетата, защото затъпеното острие може да доведе до порязване.

Намокри кожата

Преди да започнеш да се бръснеш, намокри кожата си с топла вода, за да не е настръхнала, докато я бръснеш.Това ще помогне бръсненето да е по-надълбоко и кожата ще се запази гладка по-дълго време. Най-добре е да започнеш бръсненето по средата на къпането. Тогава е минало достатъчно време, кожата не е прекалено груба, но не е и вече подпухнала от топлата вода. Ако се обръснеш преди да влезеш под душа, ефектът ще е по-краткотраен, а и има голяма вероятност да получиш обрив.  Ако пък чакаш края на душа, кожата ще бъде подпухнала, и бръсненето няма да бъде достатъчно дълбоко. Никога не се бръсни на сухо – то е болезнено, и неефективно.

Ексфолирай

Без значение колко е остра самобръсначката, винаги ще има останали косъмчета.

Водата омекотява кожата преди бръснене, а и косъмът се овлажнява и увеличава обема си. Преди бръснене е добре да си направиш пилинг на кожата с ексфолиант за тяло. Самото бръснене също премахва мъртвата кожа, така че почиствай под вода самобръсначката по време на бръсненето, за да не се задръсти с мъртва кожа. Тома се избягва лесно: не бръсни на сухо, почиствай кожата преди бръснене с ексфолиращи ръкавици за баня, гъба или суха четка за тяло (ако мокриш четката, тя може да започне да гние и да се деформира). Четката за тяло помага и за детоксикация на кожата, за намаляване на целулита, стимулират се хормоните, подсилва се имунната система и се подпомага оросяването на крайниците.

Насапунисай добре

След ексфолиацията използвай гел за бръснене или крем, който не съдържа алкохол или парфюм.

Насапунисването държи кожата ти влажна, докато се бръснеш, затова е толкова важно да не използваш обиковен сапун. Топлата вода и без това изсушава кожата, от още изсушаване нямаш нужда. Ако усетиш, че самобръсначката дърпа космите, или дразни кожата, значи е време да я смениш. Тези с извитите остриета са най-добри – предпазват от порязване. След като направиш пяна по тялото си, започни да бръснеш от глезена нагоре. Космите растат надолу, затова бръсни срещу посоката им на растеж. Не използвай сила, бръсни на малки участъци, не от горе до долу по крака наведнъж. Изплаквай самобръсначката на всеки интервал.

Внимание към коленете и задната част на бедрата

Това е най-трудната част.

Дръж коленете си сгънати и бръсни в различни посоки, след което ги изпъни, и мини отново със самобръсначката. Прокарай леко ръката си по задната част на бедрата си в разлибни посоки, за да разбереш посоката на растеж на космите там. Когато бръснеш с едната ръка, използвай другата, за да провериш дали не си пропуснала някоя зона. Лесен начин за бръснене е да поставиш крака на ръба на ваната. След като приключиш с бръсненето, нанеси овлажняващ крем за тяло.