Автор: Радост Николова

Съвети за родителите на тийнейджъри

Днес родителите са засипани от изобилна информация и съвети за всевъзможните промени, през които преминават децата им в най-трудната възраст - пубертета. Но има нещо, за което рядко се споменава и това е първото бръснене на момчето.




Какви са особеностите на мъжката кожа

Структурата на мъжката и женската кожа е еднаква, но съществуват и редица физиологични различия. Мъжката е по-груба и тъмна заради по-голямото количество фини кръвоносни съдове. Освен това тя е с 25% по-дебела от женската, причина за което е по-дебелият рогов слой и по-голямото количество колаген в дермата. Затова тя е по-устойчива на травми, по-лесно понася пораженията, причинени от слънцето и студа. Освен това мъжката кожа постоянно се травмира по време на бръсненето. Повишеното омазняване я кара да лъщи, но и същевременно я защитава от излишната загуба на влага. От друга страна, мъжете по-често от жените страдат от акне.

Мъжката кожа е по-податлива на кератинизация (вроговяване), а това означава, че има по-голяма нужда от цялостно почистване. За отстраняване на мъртвия слой на епидермиса обикновено се препоръчват разнообразни пилинги и скрабове, които трябва да се прилагат не по-рядко от веднъж седмично и желателно преди бръснене, защото добре омекотяват космите.

Честото бръснене изтънява роговия слой, влошава бариерната функция на кожата и я подлага на постоянен стрес. Затова след приключването му е необходимо да се използват смекчаващи и овлажняващи кремове и балсами.

Специалистите препоръчват бръсненето да става на гладно, защото приемът на храна засилва прилива на кръв към кожата, което улеснява порязванията. Бръсненето трябва да започне по посока на растежа на космите, за да се предотврати обратното им врастване.
Кога е времето за първото бръснене

Отговорът на този въпрос е индивидуален за всяко момче. Това зависи от растежа на брадата, но не по-рано от 14 години. Щом космите започнат да влошават външния му вид, значи е дошло време за първото бръснене.

Главното правило е да се почисти внимателно кожата. За целта може да се използват почистващи гелове. Освен това те я овлажняват и омекотяват, а косъмът се фиксира във фоликула.

По време на самата процедура е препоръчително да се използва гел за бръснене, защото младата кожа е нежна и склонна към раздразнения в резултат на механичното въздействие.

Желателно е да се използва безопасна самобръсначка с много ножчета, за да се намали механичното въздействие върху кожата и да се осигури максимален комфорт, което е особено важно за чувствителната кожа на тийнейджъра.

След избръсването непременно трябва да се използва афтършейв, според особеностите на кожата. За подрастващите са най-подходящи спиртосъдържащите балсами, заради склонността към образуване на пъпки. За предпочитане са тези, които са предназначени за чувствителна кожа.
Обикновена или електрическа самобръсначка да изберем

Изборът е индивидуален въпрос. Всеки избира това, което му харесва повече. При бръсненето с електрическа самобръсначка няма съприкосновение между кожата и остриетата, което премахва опасността от порязване. При "мокрото" бръснене косъмът се отрязва на нивото на горния слой клетки, благодарение на което кожата изглежда по-гладка.

Но така или иначе изборът на самобръсначка не е най-важното. По-голямо внимание трябва да се обърне на грижата за кожата преди и след бръснене. Задължително трябва да се подготви чрез активен овлажнител, за самото бръснене да се използва гел за чувствителна кожа и след него - възстановяващ защитен крем през зимата и гел през лятото.
Как да се избегнат порязванията по време на бръснене

Порязванията възникват заради особеностите на кожата. Неравностите по нея възникват под въздействие на вредните фактори - околна среда (дим, смог), преумора, недоспиване. Други фактори са увеличени фоликули, белези от пъпки, наследена от родителите намалена еластичност на кожата. Всичко това води до травмиране на кожата по време на бръснене, порязвания и зачервявания. За препоръчване е да се наблегне и на комплексната грижа чрез прием на поливитаминни препарати.



Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 19:35 от BG-Mamma™