Изкуството на бръсненето

   
 
Изкуството на бръсненето

Как да се бръснете гладко, без да се порязвате и зачервявате, но същевременно да сте гладко обръснати?Това изобщо не е толкова лесно, колко звучи, но не се тревожете, в тази статия ще ви разкрием тайната. Освен това ще ви светнем как да оформяте бакенбардите и как да си бръснете главата.

Бръснете се под душа, за да избягвате зачервявания и протривания от ножчето

Ако след сутрешното бръснене получавате зачервявания, обрив или космите ви се обръщат, опитайте да се бръснете под душа. След няколко минути горещата вода ще разшири порите ви и ще направи кожата много по-мека, но най-важното - брадата и мустаците ви също ще омекнат и бръсненето ще стане много по-лесно, отколкото ако просто се наплискате с малко вода над мивката. Освен това никой няма да ви търси сметка какво правите толкова дълго вътре.

Намерете най-добрия ъгъл

За наистина гладко бръснене първо правете движения по посока на косъма, чак след това започнете на обратно. Бръсненето "на кантора" дразни кожата най-много, затова трябва да сте много внимателни с него.

Не смесвайте два аромата

След като сте сложили афтършейв, е добре да ползвате същия парфюм или дезодорант, защото, ако смесите миризмите, резултатът няма да е никак добър. Ако не разполагате с комплект, използвайте лосион за след бръснене със слаб аромат и след това нанасяйте основната миризма.

Времето за бръснене

Преди всичко е важно самобръсначката ви да е качествена и остра. Не веднъж е ставало дума, че тъпите ножчета са един от основните виновници за лошия резултат. След като се въоръжите с наистина остро хладно оръжие, следвайте тези прости стъпки за гладка като на бебе кожа.

Стъпка 1 (30 секунди) Ексфолирайте кожата си

Премахването на мъртвите кожни клетки ще подобри много състоянието на кожата ви и ще я направи по-гладка.

Стъпка 2 (30 секунди) Подготовка

Освен балсам за след бръснене има и продукти за преди това. Започнете да използвате олио, с което да подготвите лицето си. Няколко капки ще ви осигурят наистина гладка кожа.

Стъпка 3 (2 минути) Насапунисване

Четката е много удобна за тази цел, независимо дали ползвате крем, пяна или гел. С нея ще запълните всички неравни места и трапчинки. Ако все пак предпочитате ръцете си, използвайте случая да масажирате кожата си. Изчакайте малко брадата ви да омекне от пяната, преди да започнете със същинското бръснене.

Стъпка 4 (2 минути) Бръснене

Ако ножчето и самобръсначката ви са на ниво, бръсненето не трябва да ви отнема повече от 2-3 минути. Бъдете максимално внимателни в проблемните зони – около устата и носа, бакенбардите също, не искате да тръгнете на работа с едно ухо в стил Ван Гог.

Стъпка 5 (10 секунди) Закърпете се

Порязали сте се? Няма страшно! За да затворите раничката е най-добре да използвате стипца. Онова малко позабравено безцветно кристалче, което спира малките кръвотечения много бързо.

Стъпка 6 (30 секунди) Овлажняване на кожата

Оставете лицето си леко влажно и масажирайте с овлажняващ лосион или афтършейв, за да може кожата ви да попие влагата.

Стъпка 7 (5 минути) Възстановяване

Веднъж седмично третирайте лицето си с глинена маска, тя ще помогне на кожата ви да се възстанови от изтощителното бръснене. Наистина може да изкарате ангелите на приятелката ви, когато види синьото ви лице в банята, но тази помада има удивителен ефект.

Ето още няколко интересни факта за бръсненето, които е добре да знаете:

Средната възраст, на която мъжете започват да се бръснат: 14 години

Животът на едно ножче за бръснене: 1 седмица

Среден брой на бръснения за седмица: 5 пъти

Процент на мъжете, които се бръснат, докато шофират: 4% ( включително Мистър Бийн)

Брадата, която съвсем скоро се връща на мода – козя брадичка, но като Фред Дърст, а не като Радой Ралин.

Жени, които не харесват никаква брада и предпочитат мъжете гладко обръснати: 29%

Мъже, които предпочитат партньорките им да са гладко избръснати ("там долу"): 40%

Мъже, които казват "Нека расте на воля!": 5%

Мъже, които си бръснат зоната на гениталиите си: 79%

Мъже, които си бръснат гърдите: 1 от 10

Мъже, които си скубят веждите сами или от професионалист: 1 от 50

Ексфолирането е наистина важно

Може да ви звучи като нещо, което биха правили по-скоро жените, това е един от най-ефективните начини да подготвите кожата си за бръсненето. Ексфолирането също изправя косъма на бакенбардите, за да могат да бъдат подрязани правилно.

Ако имате проблем с лющеща се и суха кожа и обратен растеж?

Изтъркайте лицето си с абразивна кърпа (с други думи - кисе).

Кое е по-добре – самобръсначката с ножчета или електрическата?

Най-гладкото бръснене е с ножчета, но то има и своите недостатъци. С тях е много по-вероятно да си докарате остра форма на псевдофоликулит – това е медицинското наименование на онези неприятни червени точици, които излизат след бръснене. Бръсначът може да подостри краищата на космите ви и докато растат, те може да се завият обратно и да ви докарат обратен растеж. Колкото повече са ножчетата, толкова по-гладко е бръсненето, но това увеличава и шанса да се порежете. Ако ви се случва често да си пускате кръв, започнете да използвате електрическа самобръсначка.

Случвало ли ви се е толкова пъти да подрязвате бакенбардите си, докато ги направите равни, че накрая да останете без такива? Номерът да ги направите симетрични от първия път е следният – поставете показалците си хоризонтално точно там където свършват бакенбардите ви. Погледнете в огледалото на какво равнище са ръцете ви в това положение, ако са равни, значи всичко е наред, ако едната е по-надолу от другата, вземете малко от тази страна. Идеалната дължина е, когато бакенбардите ви покриват една трета от ухото ви.

Бръснене на главата

Може да решите да си бръснете главата по много причини – защото това е прическата, която изисква най-малко грижи, защото сте започнали да оплешивявате или защото така ви отива. Как да го направите по най-добрия начин обаче?

Преди всичко използвайте ножици или машинка за подстригване, за да премахнете повечето от косата си. След това:

Скалпът не е част от лицето

Скалпът ви е по-нежен от лицето, защото епидермисът там е по-тънък. Освен това брада расте с по един косъм от корен, докато при косата от една луковица могат да излизат по 4-5 косъма. Ако ще си бръснете кожата на главата, ексфолирайте я от предишната вечер. След бръсненето я намажете с олио, пригодено за тази цел, за да омекотите космите и да подхраните кожата.

Използвайте само крем и пяна за бръснене без алкохол

Проверявайте етикета за съставки, които завършват на "-ол". Те вероятно са производни на алкохола и изсушават допълнително кожата. Вместо това търсете натурални масла като кокосово олио или маслиново масло.

Натискът не означава по-гладко бръснене.

Използвайте къси движения, не по-дълги от 3-4 сантиметра. Големите линии задръстват ножчетата с косми.

Източник: Menshealth

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 11
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 02.07.2016 | 09:39
11 Жена ми ме напусна, защото бях винаги пиене, и когато аз направих всичко, за да я върне, тя отказа и ми каза, че всичко е свършило между нас. В продължение на месеци бях безпомощен и неспокоен, защото не може да получи съпругата ми назад, така един ден, както аз правя някои изследвания в интернет, аз видях много свидетелства за това как DR SOLUTION е помогнал на хората с неговата магия, така че аз веднага го свържем с неговия имейл , той ми каза, че си правописа леене е безплатно, но аз ще бъда този, който ще предостави на позициите изискват за отливане на магията, така че аз не можех да го получи, защото не съм го правил преди това той ме помоли да изпрати таксата така че той може да ми помогне да получите елементите, необходими, днес аз съм много доволен, че жена ми се върна към мен в рамките на 48 часа, точно както DR SOLUTION ми обеща, и сега аз силно вярвам, че DR решение е Бог на Земята. Имате ли нужда от помощ се свържете с него за помощ чрез имейл: [drsolution1@hotmail.com] или можете да посетите неговия Сайтът за http://drsolution.yolasite.com/ той е страхотен човек, благодарение ...
от Не е посочен | 11.01.2012 | 10:25
10 аз обичам когато приятеля ми е обръснат гладко и обожавам аромата на афтършева му, дори няма нужда от друг парфюм....
от Не е посочен | 11.01.2012 | 10:23
9 така е, аз съм фенка на катинарчета, много секси ми изглеждат мъжете с катинарче
от Не е посочен | 11.01.2012 | 10:22
8 гладко обръснатото лице не е фаворит на всяка жена, някои харесват леката брадичка а има и много фенки на катинарчето
от Не е посочен | 11.01.2012 | 10:20
7 действително бръсненето под душа е най-добрия вариант
от Не е посочен | 09.01.2012 | 17:44
6 как да се намери най-добрия ъгъл
от Не е посочен | 09.01.2012 | 17:37
5 наистина не трябва да се смесват два аромата
от Не е посочен | 09.01.2012 | 17:21
4 ще кажа на гаджето ми да прочете това
от Не е посочен | 09.01.2012 | 15:38
3 Хората рекламират ли рекламират- ама за всеки си има продукт, зависи от кожата на човек.
от Не е посочен | 09.01.2012 | 15:20
2 Всичко е -ол, а хората просто купуват
от Не е посочен | 07.01.2012 | 17:15
1 "Проверявайте етикета за съставки, които завършват на "-ол". Те вероятно са производни на алкохола и изсушават допълнително кожата." - Това "правило" не е особено коректно написано. Например добре познатият глицерин, според съвременните номенклатури в химията, се нарича глицерОЛ или 1,2,3-пропантриол. А както се знае, той не просто не дразни и не изсушава кожата, а точно обратното - хидратира я, поради високата си хигроскопичност и затова се използва широко в козметиката.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ