Нормалното бръснене в последната минута е лесна работа: брадата се намазва обилно с крем или пяна и след минута се минава неколкократно с бръснач, докато не изчезне наболата четина. Доброто и качествено бръснене обаче изисва малко повече усилия...
 
Дори и един мъж да се бръсне от десетилетия, рядко го прави правилно, по най-добрия и щадящ кожата на лицето начин, поради липса на време. А времето, необходимо, за да се спести ненужно насилие над кожата, е около 10 минути.
 
1. Трябва да се започне с щателно измиване на лицето и самата брада. Ключов тук е изборът на подходящ сапун. Меките сапуни и пяни за почистване са най-добри, понеже овлажнавят кожата, отпускат я и спомагат за омекване на протеина в косъмчетата – кератин. По-агресивните сапуни, течни и антибактериални, по-скоро изсушават кожата и отмиват овлажняващите вещества от косъма, оставяйки го структурно по-сух, дори когато е покрит с вода.
 
2. Следващият ключов момент е в нанасянето на крема или гела за бръснене – колкото по-хидратиращ, толкова по-добре. Трябва да престои 3-5 минути, в замисимост от гъстотата на брадата и дебелината на косъма. Това време може да бъде оползотворено в миене на зъбите или други хигиенни нужди. 
 
Най-масово, тези препарати се нанасят с ръка, което не е грешно, но силно понижава ефективността на гела или пяната. За целта е необходима нескъпа бръснарска четка, с която да се разнесе продукта, понеже чрез нея той достига наистина до всеки косъм, докато при разнасяне с ръка покрива предимно стоящите най-отгоре или по-дълги косми. Колкото по-твърди са влакната на четката, толкова по-добре те повдигат косъмчетата, и позволяват на крема да достигне навсякъде.
 
3. Колкото до ножчетата, много дерматолози са на мнение, че тези с едно или две остриета вършат същата работа като тези с 3-4 и повече. Когато косъмът и кожата са добре подготвени, няма нужда от повече от едно минаване с бръснача, допълнителните ножчета само остъргват голата кожа излишно. Най-важното в случая е не колко ножчета има бръсначът, а колко остри са те, а дори и най-скъпите се захабяват след 4-6 бръснения и трябва да се подменят. 
 
По тази причина специалисти препоръчват евтините самобръсначки за еднократна употреба. Няколко броя от тях вече са на пренебрежително ниски цени и на известни марки, които гарантират качество. При скъпите самобръсначки ножчетата трябва да се подменят два-три пъти на месец, което излиза по-скъпо и често се забравя, а това води до бръснене със затъпени остриета. Евтините самобръсначки без заменими остриета са подходящи само за 6-7 ползвания, но винаги с острота, позволяваща бръснене с един замах.
 
Колкото до специалните ножове за бръснене, те са само за експерти, понеже изискват специални техники, при чието неспазване порезните рани са гарантирани.
 
4. Поддържането на кожата влажна и затоплена е следващия ключов момент. Идеалният вариант за това е бръснене под душа, но ако това е неудобно, преди нанасянето на пяна или крем за бръснене върху брадата трябва да се постави кърпа, напоена с топла вода. Тази процедура допълнително омекотява косъма и отворя порите на кожата, освобождавайки някои мазнини. По този начин се предотвратява и зачервяването след бръсненето.
 
NEWS_MORE_BOX
 
5. Острието на бръснача винаги се движи по посока на растежа на косъма, никога срещу него, за да се избегнат разранявания и врастнати косми. Ако даден косъм или група косъмчета не се бръснат наравно с другите, изкушението да се мине през тях косо е голямо, но те просто не са достатъчно омекотени и имат нужда от още крем или овлажняване.
 
6. След завършване на бръсненето е много важно кожата да се измие обилно с чиста, студена вода – не се препоръчва чешмяната. Студената вода затваря порите на кожата, както и незабележими порязвания и свива кръвоносните съдове в близост до повърхността – всичко това, за да се предовратят инфекции и възпаления.
 
7. Следва нанасяне на лосион, афтършейв или балсам без спирт, от който да се дразни кожата.
 
Специалисти дерматолози препоръчват поне няколко пъти в годината да се посещава бръснар, понеже както косата има нужда от фризьор, така и брадата има нужда от бръснар, който има по-голям опит и познания.