Следва

Колко време трябва да изчакам след епилация, преди да правя секс?!

Библия на ЕПИЛАЦИЯТА - всичко от А до Я

Тази седмица в нашата женска редакция решихме да засегнем една от най-обсъжданите теми, която никога няма да се изчерпа...

Body преди 7 години

Тази седмица в нашата женска редакция решихме да засегнем една от най-обсъжданите теми, която никога няма да се изчерпа: ЕПИЛАЦИЯТА. Винаги с главни букви, винаги с останали въпроси, търсене на второ и трето мнение за най-добрите, ефикасни и трайни методи.

Независимо че обезкосмяването винаги е вълнувало особено много жените (а напоследък и мъжете), сега, когато лятото е в разгара си, няма по-актуален топик от този.

Истината е, че за всяка жена има различни предпочитания, по хиляди причини и съображения. Именно затова ние се заемаме цяла седмица да „разнищваме“ темата за обезкосмяването, въвеждайки ви в нея и опитвайки се да дадем надеждни отговори, яснота и съвети.

Целта на тази въвеждаща статия е да ви „разведем” из изобилието от начини за обезкосмяване, измежду които може да избирате (за някои вероятно дори не сте знаели досега).

Бръснене



Благодарение на самобръсначката човечеството натрупа позитивен и многовековен опит в областта на бръсненето. То (бръсненето) винаги ще си остане бързо, лесно, ефективно и евтино.
Преди беше прието да се вярва, че бръсненето стимулира растежа. Днес вече еднозначно е доказано, че това не е така. Но, да повторим, жените не се престрашават да решават някой проблеми с излишните косми по мъжки: вероятно имат прекалено силни предубеждения и действащи традиции.
Производството на самобръсначки за жени, кремове за бръснене и за след бръснене – това е развита многомилионна индустрия, която така и не се предава на бавното и постепенно настъпване на пазара на другите методи за обезкосмяване.

Химическа депилация (депилатоарни кремове)



Доктор Бейли, директор на подразделението де- и епилаторната програма FDA (Комисия за контрол на лекарствените и хранителните продукти в САЩ), нарича депилаторите „химични остриета за бръснене“.
Депилатоарите са най-различни видове: гелове, кремове, лосиони, аерозоли, затворени тубички с въртящо се кръгло топче и т.н.
Както говори и самото наименование, в основата на депилатоарите лежи възможността чрез химичен метод да се премахнат косъмчетата. Химичните вещества разтварят белтъчната основа на косъма, което довежда до лекото му премахване от повърхността на кожата.
Недостатъкът на депилатоарите е повишената им чувствителност към температурата и pH на кожата. Тоест, при отклонение на определени параметри активността им може значително да намалее.
Естествено, косменият фоликул при химическата депилация не се засяга по никакъв начин, затова цикълът на ръста на косъма остава същият, какъвто е бил преди процедурата.
Всяка фирма-производител предписва своя схема за използването на депилатоарите. Също така д-р Бейли предупреждава, че е „много важно внимателно да се следват всички инструкции към конкретния депилатоар, освен това, задължително трябва да се правят предварителни кожни тестове, за да се определи индивидуалната чувствителност на кожата за алергични прояви“. При неспазване на тези правила депилатоарите могат увредят кожата, дори да се стигне до химически изгаряния.
Депилатоарите не са унифицирани, всеки от тях е предназначен за определена част от тялото.
Тези продукти никога не трябва да се прилагат в зоната на миглите и веждите, както и върху наранена кожа. В първия случай са възможни сериозни изгаряния на слизестите обвивки, а във второто опасно задълбочаване на проблема.

Кола маска



Восъчната депилация или кола маската често е наричана „биоепилация“. Кола маската е най-древният начин за премахване на космите с помощта на смола, восък, разтопена захар.
Кола маската е по-болезнена процедура от депилацията, но въпреки това е много широко разпространена. Прието е да се вярва, че восъкът осигурява най-дългия, в сравнение с другите методи на депилация, резултат и ръстът на косъмчетата след процедурата започва едва след две-три седмици. Освен това са известни случаи, в които няколкогодишното на кола маска намалява значително ръста на космите.
Видовете восък използвани за кола маската са изключително много. Например, за деликатния участък на кожата с малко количество косми (над горната устна), а също и за оформянето на веждите се използва натурална борова смола, допълнена с растителни и минерални масла. Популярен е восъкът с азулен, който съдържа и екстракт от лайка, която действа успокояващо на кожата.
В основата на кола маската са залегнали два метода, които са много идентични: използването на горещ (твърд) восък и студен (мек). Първият метод по правило е предназначен за козметичните салони: затоплянето на твърдия восък и контрола на температурата, за да се избегнат изгаряния, е отговорност на специалистите. За да се разтопи твърдият восък са необходими от 20 до 40 минути. Високата температура позволява на кожата да се „запари“, порите да се отворят и в резултат да се отстранят по-голямо количество косъмчета, като при това болката не е толкова силно изразена.
Вторият метод (студената кола маска) се прилага както в салоните, така и в домашни условия, затоплянето на кола маската е по-лесно и по-бързо, но за сметка на това болката е по-голяма.

Захарна депилация (шугаринг)



Някои отделят премахването на окосмяването със захар (по-точно с разтвор, съдържащ захар) като самостоятелен вид депилация. Това е един от най-древните начини за депилиране: има убедителни доказателства за това, че още в Древен Египет захарният разтвор се е използвал за ликвидиране на нежеланите косми. В съвременната епоха интересът към захарната депилация се проявява синусоидно – интересът ту се покачва, ту спада. Само че днес американската козметология отново широко предлага захарната депилация, наричайки я „шугаринг“. При нея се използва топла, гъста паста, съдържаща захар, която се нанася със специална шпатула. Привържениците на този метод твърдят, че той е щадящ за кожата, а космите в обработените зони растат по-бавно и по-нарядко (например, след шест седмици).

Депилация с конци



Това е изключително екзотичен начин за обезкосмяване, който не е много познат у нас. Използва се широко в козметичните салони в страни като САЩ, много древен метод, прилаган в Югоизточна Азия и страните около Средиземно море.
Същността на метода, която и до днес не се е променила изобщо, се състои в това, че нежеланите косъмчета буквално се намотават на специална ролка, направена от навити памучни конци.

Игла и електрически ток



Вероятността космите да спрат да растат до края на живота, при електроепилацията, се обуславя с това, че самият косъм се явява проводник, осигуряващ достъп на един или друг източник или на физическо въздействие върху фоликула и като следствие го разрушава. Проблемът е, че трябва да „хванеш“ косъма точно във фазата, в която той е свързан с фоликула.
Но не всичко е толкова просто. Д-р Уотсън – американски електролог, счита, че дори фоликулът да е успешно разрушен, няма абсолютна гаранция, че растежът на косъма няма да се възобнови, тъй като е невъзможно да се контролират изцяло всички фактори, влияещи на растежа, като например общия хормонален фон.
За съжаление методът е приложим единствено за малки участъци, защото е изключително бавен. Иглата, която провежда електрическия ток, се вкарва до корена на всеки отделен косъм, където трябва да се задържи повече от 20 секунди.

Термолиза



Термолизата се използва в Европа от 40-те години на миналия век (според някои сведения дори от 20-те). Ефектът на процедурата е много дълъг. В основата й лежи действието на променливия ток с висока честота и ниско напрежение. Токът се подава чрез тънка игла, която се вкарва в кожата на дълбочината на космения фоликул, където се прави локално нагряване.
Термолизата е много болезнена процедура, при която повърхностните анестетици не помагат.

Електролиза


 
Несравнимо по-популярен метод, който някои хора приемат за синоним на електроепилацията. Процедурата се състои в електромеханичното действие на галваничния ток, чрез който се вкарват вещества при фоликула, които го разрушават.

Лазерна епилация



Тя се рекламира най-активно по целия свят. Първите оптимистични отзиви за лазерната епилация и положителното й действие се появиха в началото на 90-те. Методът използва принципа на насочване на светлинен поток. Лазерен лъч, създаващ висока мощност на излъчване, е способен да произведе значителен ефект с топлина, съпроводен с реактивна коагулация на фоликулната зона. По-просто казано – фоликулът изгаря, изсъхва и умира.
Безпрекословно предимство на лазерната епилация е минималната болка, неповреждането на повърхността на кожата, дълготрайният ефект и значителното намаляване на окосмяването (около 90%). Това е и причината тази процедура за обезкосмяване да е една от най-предпочитаните.

Фотоепилация



Този вид светлинна епилация използва немонохроматична светлина, която е осигурена от специална дългоимпулсна, широкополюсна лампа. Импулсите светлина се генерират в широк спектър, покриват областта със силно поглъщане на меланин.
За разлика от лазера лампата проектира върху кожата правоъгълник с площ до 4,5 кв.см. Светлинният поток осигурява няколко последователни импулса, които водят до унищожаване на фоликула на косъма.

Епилатор



Използването на епилатор също е изключително разпространен метод за обезкосмяване. Удобството на този малък уред е, че може да се използва от всеки у дома. Въртящите се с висока скорост дискове или пинсети отстраняват косъмчетата с корена им.
Епилаторът осигурява сравнително трайно и не толкова болезнено обезкосмяване. С годините тези малки машинки се усъвършенстваха все повече и доста от тях могат спокойно да се използват под душа или във ваната.

More Body