IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой вариант епилация да изберем

27 октомври 2004 10 12

Предлагаме ви предимствата и недостатъците на най-разпространените начини за обезкосмяване, за да изберете, този който най-добре отговаря на вашите изисквания и възможности

Кой вариант епилация да изберем

Изборът на най-правилния начин на обезкосмяване е от изключително значение за вас и вашата кожа. Предлагаме ви предимствата и недостатъците на най-разпространените начини за обезкосмяване, за да изберете, този който най-добре отговаря на вашите изисквания и възможности.

Бръсненето

Какво представлява

Най-бързият и лесен начин за обезкосмяване. Препоръчително е да ползвате специален крем за бръснене, за да не дразните кожата.

Предимства

Бързо, лесно и евтино. Вече има много самобръсначки създадени специално да следват извивката на тялото. Остриетата са обградени с изглаждащи и опъващи кожата ленти за овлажняване и успокояване.

Недостатъци

Косъмчетата израстват много бързо и загрубяват. Има риск от порязване, което може да доведе до инфекция, особено ако не сте ползвали пяна за бръснене и не сте овлажнили кожата.

На по- деликатните места косъмчетата могат да започнат да растат навътре и да се появят досадни грозни пъпки, които ако раздразните зарастват много бавно и трудно.

Сменяйте ножчетата на три-четири ползвания и не се изкушавайте да ползвате чужди.

Мъжете да не ползват дамски самобръсначки и обратното, защото женските ножчета са създадени за по-леко окосмяване.

Цените

Варират от 1.20 лв. за самобръсначки за еднократна употреба до 10-20 лв. (с ножчетата) за машинка, чиито ножчета се сменят.

Кола маска

Какво представлява

Този метод остава един от най-ефективните, достъпни и популярни начини за обезкосмяване. Характерното за него е ,че се отстраняват косъмчетата заедно с луковиците. По- разпространена в България е топлата кола маска, като е добре козметичката да избере вида й спрямо типа кожа. Можете да ползвате студена или топла кола маска вкъщи, но трябва да внимавате да не загреете прекалено много колата, за да не изгорите кожата си.

Предимства

Топлата кола маска разширява порите, което улеснява отстраняването на косъмчетата с корените. Ефектът от епилацията се задържа две-три седмици, косъмчетата израстват бавно и са все по-тънки и слаби.

Недостатъци

Не се препоръчва при лесно раздразнима кожа, възпаления или при алергии.

Процедурата е болезнена и не е препоръчителна през първите дни на цикъла. За жените с разширени кръвоносни съдове е по-добре да избягват този метод на епилация.

Цените

Варират от 10 до 20 лв. за бикини зона и мишници, от 5 до 20 лв. за ръце и от 15 до 50 лв. за крака.

Лазер

Какво представлява

Лазерни вълни със специфична дължина осъществяват дълбочинно подкожно проникване, провокирайки унищожаване структурата на косъма и възпрепятстване на неговото израстване. Лазерът действа директно върху меланина и луковиците.

Предимства

Крайно ефективен, но скъп метод. След две-три процедури почти 80% от косъмчетата престават да растат.

Ако се подложите на пет-шест процедури, ще си осигурите 10 години спокойствие. Методът не е болезнен, усещат се само леки бодежи. Кожата не се възпалява.

Недостатъците

Тъй като лазерът действа върху меланина (пигмента от чието ниво на съдържание зависи оцветяването на косъма), шанс за премахване на косъмчетата имат само хората с тъмно окосмяване. Процедурата не е препоръчителна, когато имате тен.

До три седмици след нея не бива да се излагате на слънце. Епилирането с лазер трябва да бъде повтаряно, то не премахва окосмяването завинаги. По тази причина преди да се подложите се консултирайте с лекар. Трябва да бъдете обезскосмен/а, когато започвате процедурите.

Цените

Бикини зона: от 150 лв. нагоре
Мишници: от 50 лв. нагоре
Горна устна: от 30 лв. нагоре
ръце: от 150 лв. нагоре
крака: от 300 лв. нагоре

Фотоепилация

Какво представлява

Безвреден метод за трайно обезкосмяване. Светлинните лъчи с дължина на вълната 500 нанометра свободно преминават през кожата и не предизвикват изгаряне или други странични ефекти. След приключването на процедурите няма да имате нужда от обезкосмяване в следващите две години.

Предимства

Пулсиращата светлина е с различна дължина на вълната, което позволява третиране както на светли, така и на тъмни косми.

Фотоепилацията позволява да се третират безопасно и ефективно всички участъци по тялото, дори деликатни и чувствителни зони като мустаци, брадичка, бузи, корем, слабини.

Недостатъци

Изисква множество процедури, които са продължителни. Също като при лазера, не трябва да имате косми, когато започвате процедурите. За пълен ефект трябва да направите 4-месечен курс, който включва 6 процедури на месец.

Цените

Цената се формира на квадратен сантиметър и зависи от степента на окосмяване. Заплащането започва от 8 лв. на кв. см. За пълен курс на бикини зона най-ниската цена е 60 лв.

Епилатор

Какво представлява

Епилацията е механичен метод за премахване на нежеланото окосмяване, като изтръгва космите с луковицата.

Движещите се с голяма скорост дискове захващат косъмчетата в самата основа и ги отстраняват от фоликулите им.

Предимства

Методът е еднакво ефективен като кола маската, но е по-лесен за правене в домашни условия, а и отнема по-малко време.

Ефектът от епилацията трае до три седмици, а косъмчетата израстват по-слаби и редки.

Недостатъци

Изскубването на космите е доста болезнено, особено при първите процедури. Кожата може да се възпали. Епилаторите са препоръчителни за обезкосмяване на краката. За бикини зоната и гърдите при мъжете ще трябва да стискате зъби. Последните модели епилатори имат специални накрайници, които намаляват болката при изскубването на косъмчетата.

Цените

Най-евтините епилатори струват 60 лв., а тези с най-много екстри стигат 200 лв.

КоментариКоментари